Síguenos: Segueix-nos: Follow us:

 
Recitals d´Ètica i Poesia

 

De momento, ignoramos cuando podremos volver a reunirnos en las tertulias de Ética y Poesía, ni cuando volverá a abrir las puertas el Ateneo.
Ante esta incertidumbre, y convencidos del poder que tiene la poesía ante los momentos difíciles de la vida, hemos dedicido crear un canal de youtube con el nombre de "Poesía necesaria".
Es un espacio de recitación y comentario de poemas de autores que vivieron ellos también situaciones complicadas y pretendemos, en cada una de las entradas de estos vídeos, ofrecer un aliento poético lleno de aquellos valores que han sido frecuentes siempre en los ya siete años que llevamos de tertulias en el Ateneu Barcelonès.
De momento, hemos dedicado sólo cuatro espacios a poetas como Whitman, Bertolt Brecht, Nazim Hikmet, Gloria Fuertes y Omar Khayyam.

Os pasamos el enlace de youtube: CANAL `POESIA NECESSÀRIA` donde podreis seguir estos videos y los próximos que seguirán durante este periodo de confinamiento.
Si os apetece, os podeis suscribir e iréis recibiendo la información de los vídeos que iremos ponen en este canal, creado pensando en este vacío que se ha producido por las circunstancias que nos rodean. Agradecemos todos los comentarios que deseeis hacer y serán una forma de reencontrarnos a pesar de la distancia.
De moment, ignorem quan podrem tornar a reunir-nos en les tertúlies d'Ètica i Poesia, ni quan tornarà a obrir les portes l'Ateneu.
Davant d'aquesta incertesa, i convençuts del poder que té la poesia davant dels moments difícils de la vida, hem dedicit crear un canal de youtube amb el nom de "Poesia necessària".
És un espai de recitació i comentari de poemes d'autors que van viure ells també situacions complicades i pretenem, en cadascuna de les entrades d'aquests vídeos, oferir un alè poètic ple d'aquells valors que han sovintejat sempre en els ja set anys que portem de tertúlies a l'Ateneu Barcelonès.
De moment, hem dedicat només quatre espais a poetes com Whitman, Bertolt Brecht, Nazim Hikmet, Gloria Fuertes i Omar Khayyam.

Us passem l'enllaç de youtube: CANAL `POESIA NECESSÀRIA` on podreu seguir aquests vídeos i els propers que seguiran durant aquest periode de confinament.
Si us ve de gust, us podeu subscriurer i anireu rebent la informació dels vídeos que anirem posan en aquest canal, creat pensant en aquest buit que s'ha produit per les circunstàncies que ens envolten. Agrairem tots els comentaris que vulgueu fer i seran una forma de retrobar-nos malgrat la distància.
At the moment, we do not know when we will be able to meet again in the gatherings of Ethics and Poetry, nor when the Athenaeum will reopen the doors.
Faced with this uncertainty, and convinced of the power that poetry has in the difficult moments of life, we have dedicated ourselves to creating a YouTube channel with the name "Poetry necessary".
It is a space for reciting and commenting on poems by authors who lived through them also complicated situations and we intend, in each of the entries in these videos, to offer a poetic breath full of those values which have always been frequent in the seven years that we have had gatherings at the Ateneu Barcelonès.
At the moment, we have dedicated only four spaces to poets such as Whitman, Bertolt Brecht, Nazim Hikmet, Gloria Fuertes and Omar Khayyam.

We pass you the youtube link: CHANNEL `POESIA NECESSÀRIA` where you can follow these videos and the next ones that will follow during this period of confinement.
If you feel like it, you can subscribe and you will receive the information of the videos that we will put on this channel, created with this void in mind that has been produced by the circumstances that surround us. We appreciate all the comments you want to make and they will be a way to meet again despite the distance.

Tertúlia d´Ètica i Poesia

Entrada lliure i de franc.
Data: 18 de Gener de 2019
Lloc: Pati Manning (veure mapa)Aquest passat divendres a la tertúlia d´Ètica i poesia vam parlar de ´La poesia com a testimoni de l´horror´ tot recordant a Primo Levi en el centenari del seu neixament. La mort i la literatura han anat de la mà des de Scheherezade, la narradora principal de Les mil i una nits, fins a les darreres paraules de Tabucchi, dirigides al seu fill en el que era el seu darrer relat, per donar només dos exemples.A la nostra tertúlia, però, vam parlar d´un escriptor, llicenciat en Química, que no sabia que seria escriptor i que les paraules li van arribar com necessitat, com una imperiosa necessitat per vèncer l´oblit i l´horror. Vam comptar aquesta vegada amb la sort de poder escoltar la poesia de Primo Levi en italìà, gràcies a la participació de Francesca Idrali, a qui agraeixo des d´aquí també les seves paraules comentant la pervivència de Levi a Turín, i com se´l recorda. A més a més de les intervencions enriquidores dels tertulians, quan ja havia acabat la tertúlia, davant una tases de xocalata en aquella nit freda, Eileen ens va parlar d´un altre horror, el que van viure a Argentina durant la dictadura de Pinochet, com es comunicaven els empressonats, a partir de sorolls a les parets per poder mantenir aquell fil d´humanitat que els dictadors s´han esforçat sempre a trencar. A ´Si axiò és un home´, Levi obria la primera novel·la de la trilogia d´Auschwitz, precisament amb un poema, colpidor, testimoni, un clar recordatori de com no hem d´oblidar mai que més enllà de les lleis, moltes vegades injustes, hi són els homes. Que l´odi mai és la solució, ni tampoc l´oblit.

´Els que viviu segurs
A les vostres cases escalfades
Els que trobeu en tornar al capvespre
El sopar calent i cares amigues:
Considereu si això és un home,
Qui treballa en el fang
Qui no coneix la pau
Qui lluita per un tros de pa
Qui mor per un sí o un per un no. (....)

Primo Levi